Kontakt

Društvo vinogradnikov
Šmarjeta
Šmarjeta 66
8220 ŠMARJEŠKE TOPLICE

Vremenska napoved

Vreme na slovreme.net

bilten2017

 

bilten

Bilten ob 20. obletnici društva

Projekti ESRR

Projekti ESRRŠmarješki izvir cvička

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti.

Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Prikaži podrobnosti

Dovolim piškotke

Uporaba plutovinastih zamaškov

pluta naslovnaPlutovinsti zamaški so v uporabi že dolgo časa. Kljub temu, da jih v zadnjem času izpodrivajo navojni zamaški, ima pluta nekatere prednosti. Dopušča minimalno količina zraka, ki je potreben za zorenje in staranje. Nekaj napotkov, kako ravnati s pluto v nadaljevanju.

HRAMBA ZAMAŠKOV: Pomembno je, kako hranimo plutovinaste zamaške - idealno je, da so shranjeni v hladnem prostoru, stran od kemikalij in raznih tekočin, da jih nabavljamo originalno zaprte v plastični vrečki, saj so predhodno tretirani z ustreznimi sredstvi, ki preprečujejo rast plesni. Izpostavljene zraku v principu ne hranimo več kot tri mesece.

STISKANJE: Ni prav, če jih stisnemo več kot 33% njihovega premera! V nasprotnem se lahko poškoduje notranja struktura, ki vpliva na tesnjenje.

PREGLED: Pred uporabo jih pregledamo in izločimo tiste, ki so poškodovani (zareze, madeži, zgrebeni...). Na ta način preprečujemo poškodbe pri stekleničenju (npr. zlom) in zagotavljamo tesnjenje.

VIŠINA VINA V STEKLENICI: Stekleničimo tako, da vzpostavimo zračni mehurček med tekočino in zamaškom, v višini najmanj 5 mm. Na ta način bo možno raztezanje in krčenje tekočine zaradi temperaturnih razlik, kar bo preprečilo puščanje. Tudi če imamo v kleti konstantno temperaturo vedimo, da na polici ali pri končnemu uporabniku verjetno ni tako.

STEKLENIČENJE: Pred stekleničenjem steriliziramo in ovinimo steklenico. Ko jo začepimo, jo pustimo v stoječem položaju 1 dan, da omogočimo izenačenje tlaka.

TLAK V STEKLENICI: Tlak nad 1 bar je lahko previsok in povzroča puščanje. Iz tega razloga je najbolje, če temperatura vina ne preseže 20 °C. Tudi iz tega razloga steklenic ne izpostavljamo soncu.

HRAMBA: Steklenice hranimo ležeče, v temnem prostoru, kjer temperatura ne preseže 20 °C. Zagotavljati je potrebno ustrezno vlažnost prostora, ki preprečuje, da bi se pluta na zunanjem delu izsušila.

Vir: Spletna stran društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj.